Elekty

Over ons

Elekty, the scooter converters, is een duurzaam, circulair en maatschappelijk verantwoord initiatief om scooters, rijdend op fossiele brandstof, te reactiveren door deze te voorzien van een elektro-motor.  Op deze wijze wordt de uitstoot van deze scooters gereduceerd tot 0% en minstens zo belangrijk: de economische levensduur van scooters wordt jarenlang verlengd!

Elekty converteert scooters duurzaam en zorgt voor 0% uitstoot. Het is circulair vanwege het hergebruik van scooters.

Elekty omgebouwde scooters rijden geweldig. Ze hebben een bereik van ongeveer 50 km. je kunt de topsnelheid kiezen voor 25 km of 45 km per uur. Het opladen van uw batterij is eenvoudig met een standaard oplaadadapter voor thuis. Binnen een paar uur is hij volledig opgeladen.

Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen snor- en bromfietsen, waarvan momenteel zo’n 5% (62.900 stuks) elektrische scooters betreft.  De scootersector is qua vervoermiddelen inmiddels koploper in Nederland op het gebied van elektrificatie en dat past ook in de visie van de branche, waarbij versneld wordt ingezet op emissievrije aandrijving. Nieuwe snorfietsen dienen conform het Klimaatakkoord vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch te zijn aangedreven.

Al lange tijd wordt er gekeken naar een manier om vervuilende scooters te weren uit de grote steden. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die de speciale milieuzone invoert. De tweetakt scooters met het bouwjaar 2010 of ouder mogen Amsterdam niet meer in. Een uitzondering is er voor viertakt scooters die nog geen tien jaar oud zijn, die mogen met een ontheffing nog wel de stad in. Niet alleen de politie gaat dit controleren. Er worden vaste camera’s ingezet die het kenteken kunnen lezen en kunnen registreren of een brommer in de milieuzone mag rijden. Het is een kwestie van tijd voordat de milieuzone voor scooters ook in de andere steden wordt ingevoerd. Naar verwachting volgen er snel meer gemeenten.

Niet alleen de bestaande scooters worden langzaam verbannen. Vanaf 2018 mogen alleen nog brommers en scooters worden verkocht die voldoen aan de Euro 4 emissie eisen. Dat betekent dat de tweetakt scooters langzaam uitsterven in Nederland. Voor eigenaren van zo’n scooter wordt het lastig om deze nog te verkopen binnen Nederland. 

Nieuwe snorfietsen vanaf 2025 alleen elektrisch
De scootersector is qua vervoermiddelen inmiddels koploper in Nederland op het gebied van elektrificatie en dat past ook in de visie van de branche, waarbij versneld wordt ingezet op emissievrije aandrijving. Nieuwe snorfietsen dienen conform het Klimaatakkoord vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch te zijn aangedreven.
Volgens RAI Vereniging en BOVAG is het aanbod van elektrische scooters afgelopen periode flink toegenomen en is ook de actieradius en kwaliteit omhooggegaan. Hierdoor kiezen meer mensen voor een elektrische scooter.

In het eerste kwartaal van 2020 werden totaal 2.520 elektrische scooters verkocht, een stijging van 35,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het aantal nieuw geregistreerde elektrische snorfietsen steeg met 65,6 procent. 

Dit jaar werden er tot en met 31 maart 1.788 elektrische snorfietsen geregistreerd om 1.080 een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC. Steeds meer scooterrijders kiezen voor een volledig elektrische variant brom- of snorfiets.

Inmiddels is in 2020 een vijfde van alle nieuw geregistreerde scooters elektrisch. Het betreft vooral elektrische snorfietsen met een marktaandeel van 14,4 procent in 2020. Vanwege het kleinere aanbod elektrische bromfietsen ligt het aandeel hier lager, 5,9 procent. In 2017 lag het totaal aandeel EV nog op ruim 2 procent. Inmiddels rijden er 62.900 elektrische scooters rond in Nederland. Dat is 5 procent van het totale scooterpark. Dit lag eind 2015 nog op 2,7 procent (32.105 stuks).